Proběhl 1. ročník dne dětí a dobrovolnictví v Chrudimi
31. července 2014 Z ostatních charit

Proběhl 1. ročník dne dětí a dobrovolnictví v Chrudimi

V minulém měsíci, který otvíral mezinárodní den dětí (1. června), proběhl v prostorách Městského parku v Chrudimi první ročník dne dětí a dobrovolnictví pod taktovkou Dobrovolnického centra Farní charity Chrudim. Tento den dětí byl zaměřen jednak na nabídku volnočasových aktivit pro děti a mládež, jednak na prezentaci myšlenky Dobrovolnictví, místních Dobrovolnických center a jejich dobrovolnických činností.

Akce se zúčastnilo cca 20 organizací, které dětem a mladým lidem z Chrudimi a okolí nabízejí nejrůznější volnočasové i jiné aktivity. Zároveň zde také prezentovala svoji činnost chrudimská dobrovolnická centra - Farní charity Chrudim a LDN Chrudimské nemocnice.

Mladí lidé se takto mohli seznámit s tím, co to dobrovolnictví vlastně je, co to obnáší být dobrovolníkem a jaké je konkrétní nabídka činností jednotlivých center. Zároveň byla celá akce zrealizována díky vydatné pomoci nemalého počtu dobrovolníků, kteří neváhali a ochotně přišli pomoct při stavění a zabezpečení některých aktivit pro děti. Akce se zúčastnili i Dobrovolní hasiči z Topole. Tímto všem srdečně děkuji a jsem moc rád, že jsou mezi námi lidé, kteří se nebojí přijít zadarmo a ve svém volném čase pomoct při smysluplné aktivitě.

Akce proběhla za hojné účasti veřejnosti - 150 odevzdaných hracích karet + rodiče a děti, které hru nedohráli. Nechybělo občerstvení od chrudimské Besedy a zdravé jídelny Kruhu zdraví, které bezpečně uspokojili všechny účastníky. Děti i rodiče dostali u vstupu do parku od uvaděčky plánek akce, na kterém byla vyznačena jednotlivá stanoviště s popiskem organizace a aktivity. Na druhé straně plánku byla prázdná políčka, do kterých děti dostávali po splnění jednotlivých aktivit razítka. Při vyplnění určitého počtu políček dostalo každé dítě za odměnu některou z cen, získaných od štědrých sponzorů. Záštitu nad celou akcí převzali radní Pardubického kraje pan Ing. Pavel Šotola, zodpovědný za sociální služby a neziskový sektor a starosta města Chrudim pan Mgr. Petr Řezníček.

Od 10:00 do 15:00 pobíhalo po Městském parku nemalé množství rozesmátých a po aktivitách lačnících dětí, následované kordóny rodičů, kteří se zde setkávali a živě diskutovali nejen nad možnostmi volnočasových aktivit pro své ratolesti. Ze začátku nám trochu sprchlo, ale hned bylo zase hezky a až na drobné organizační nesoulady byli nakonec všichni zúčastnění nadšení a velmi dobře se bavili. Největšími taháky byli zaručeně lanový minipark, kovářská dílna a samozřejmě živá zvířátka (sova, kuna a 2 poníci). Na všech stanovištích však bylo po celou dobu konání akce mnoho dětí a i díky tomu byla atmosféra nádherná.

Děkujeme všem zúčastněným a těšíme se na další ročník této akce!