Ekumenická bohoslužba za oběti norské tragédie
2. srpna 2011 Z ostatních charit

Ekumenická bohoslužba za oběti norské tragédie

V pátek 29. července 2011 proběhla od 17.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha ekumenická bohoslužba za oběti útoků v Oslu a na ostrově Utoya. Bohoslužby se zúčastnila i zástupkyně norského velvyslance  v ČR paní Tijana B. Nilsen. Norskému velvyslanci adresoval pražský arcibiskup Dominik Duka OP soustrastný dopis.

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP ve svém dopise norskému velvyslanci v České republice vyjadřuje "hluboké pocity překvapení, smutku i hněvu a především hlubokou soustrast." Jménem celé české katolické církve tlumočí modlitby za mrtvé i živé, kteří trpí ztrátou svých blízkých. "Kéž Bůh celé země, protestantů i katolíků, uzdraví všechny tyto rány," píše arcibiskup Duka.

Útoky na nevinné lidské životy odsoudila také Česká biskupská konference. Vyzvala křesťany, aby se sjednotili v modlitbě za oběti této tragické události. Solidaritu norskému národu vyjádřil také Svatý stolec. Vatikánský státní sekretář kardinál Bertone zaslal papežovým jménem soustrastný telegram norskému králi Haraldovi V., papež Benedikt XVI. se modlil za oběti teroristického útoku v Norsku při pravidelné nedělní modlitbě Anděl Páně z Castel Gandolfa. "Modleme se za oběti, zraněné a jejich blízké. Znovu vyzývám všechny, aby navždy opustili cestu nenávisti a upustili od logiky zla," řekl Benedikt XVI.