26. května 2015 Z ostatních charit

Den Dobrovolnictví - v pátek 19.6 2015, v Klášterních zahradách města Chrudim!

Dobrovolnické centrum Farní charity Chrudim se stalo hlavním pořadatelem celodenní akce propagující Dobrovolnictví! Tato akce bude nabízet široké spektrum dobrovolnických činností, prezentovaných nejrůznějšími organizacemi od sociálních a zdravotnických, přes zájmové a volnočasové až po školy.

Součástí akce bude i soutěž o zajímavé ceny, projekce cestopisu "O dobré vůli ve světě" o cestování stopem a různé aktivity pro rodiny s dětmi. Podporu přislíbil pan starosta města Chrudim Mgr. Petr Řezníček a radní Pardubického kraje pro neziskový sektor pan Ing. Pavel Šotola. Večer jsou na pořadu různorodé koncerty country, folku, rocku, reggae a elektro-music. Přijďte se zúčastnit a zjistit jak může být dobrovolnictví prospěšné pro vás a vaše okolí, případně jak můžete být prospěšní vy. Můžete se zapojit i jako jednorázový dobrovolník a pomoci nám s celou akcí. V takovém případě mě prosím kontaktuje na emailu, který naleznete zde v kontaktech. 
 
Tato zajímavá akce vám od brzkých ranních dob až po večerní čas nabídne velké množství zábavy i informací o tom, co to dobrovolnictví je, ale hlavně jak může být přínosné konkrétně pro vás. Tyto informace obdržíte jednak od velkého množství zúčastněných organizací z Chrudimi i celého Pardubického kraje, které budou představovat konkrétní dobrovolnické činnosti, jednak také obecně od zúčastněných odborníků, kteří budou vystupovat v moderovaných vstupech. Na programu bude také projekce zajímavého cestopisu "O dobré vůli ve světě", který bude plný fotek, videí a vyprávění o cestování stopem a o tom, jak na to reagují lidé v Evropě i mimo ni. Bude zde i program pro rodiny s dětmi. Ve večerních hodinách pak proběhnou koncerty několika různorodých hudebních těles (opět pro mladé i pro staré), za dobrovolné vstupné. Připraveno bude po celý den občerstvení a příjemná hudba. Bude zde i jednoduchá soutěž o zajímavé ceny!

Možná si teď říkáte, jak pro vás konkrétně může být dobrovolnictví přínosné? Je to zcela jednoduché, pokud jste stále plni sil (až už v jakémkoli věku), může pro vás dobrovolnictví znamenat zajímavou formu aktivity všeho volného času, která je jednak smysluplná (někomu tím pomáháte), ale hlavně flexibilní (máte na výběr z velkého množství zajímavých činností a docházíte na ně, po domluvě, podle svých vlastních časových a fyzických možností). Pokud sil již tolik nemáte (stále platí že v jakémkoli věku), můžete využít dobrovolnických služeb a zařídit si dobrovolníka na popovídání si, nenáročnou procházku po venku, či společenskou hru dle vlastního výběru. Nebo si můžete od dobrovolníka nechat pomoci při hlídání dětí, případně s nějakou jinou činnost, na kterou není potřeba odborných znalostí. Přijďte se podívat a zjistit více!

Na této přehlídce dobrovolnických aktivit vystoupí velké množství dobrovolnických organizací z celého Pardubického kraje. Tato akce vznikla ze spolupráce chrudimských dobrovolnických center, agendy 21 Zdravého města Chrudim, Koalice Nevládek Pardubicka (KONEP) a radního Pardubického kraje pro sociální věci a neziskový sektor, pana Ing. Pavla Šotoly. Hlavním pořadatelem je Dobrovolnické centrum Farní charity Chrudim.

Po celý den zde budou k dispozici infostánky, kde bude možné se poptat jak vše funguje, jak se zapojit, případně, jak tyto služby využívat. V moderovaných vstupech vystoupí i odborníci, kteří doplní obecné informace. Bude také možné zúčastnit se soutěže o ceny! U každé z prezentujících se organizací bude možné splnit jednoduchou aktivitu, která bude nějak spojena s dobrovolnickou činností dané organizace. Za splnění této činnosti dostane každý účastník razítko do své účastnické karty a za určitý počet razítek obdrží příslušnou cenu. V přistaveném stanu bude probíhat projekce zajímavého cestopisu, plného fotek a povídání o cestování stopem (a to ve dvou lidech se psem) a o tom, jak lidé ve světě oplývají (či neoplývají?) dobrou vůlí. Připraven bude i program pro rodiny s dětmi - hry, aktivity, možnosti volnočasových aktivit. V podvečer pak vystoupí hned několik hudebních těles, které budou hrát od country a folku, přes bigbít a rock až po elektro music (konkrétní kapely naleznete včas na plakátech o akci na výlepových plochách). Přijďte se příjemně pobavit a získat cenné informace, které vám mohou změnit život! 
 
Program Dne Dobrovolnictví 19.6. 2015 v Klášterních zahradách města Chrudim:  
  9:00 - 11:00 Prezentace pro základní školy
11:00 - 13:00 Prezentace pro střední školy
13:00 - 15:00 Prezentace pro širokou veřejnost
15:00 - 17:00 Projekce cestopisu "O Dobré Vůli ve světě"
                       Program pro rodiny s dětmi
17:00 - 17:30 Projev pana starosty Mgr. Petra Řezníčka
                       Projev pana radního Pardubického kraje Ing. Pavla Šotoly 
17:30 - 23:00 Koncerty -  vstupné dobrovolné!
                                                                                                         
Každý jednotlivec může přijít kdykoli mu to vyhovuje. Není nutné striktně dodržovat předepsané časy. Ty jsou určující, z technických důvodů, především pro školy.
 
Kontakt:
Bc. Lukáš Roztočil, DiS. - koordinátor dobrovolníků
bližší informace na tel.: 608 054 111