Chrudimská akce Ukliďme Česko proběhla skvěle - budeme opakovat!
21. dubna 2015 Z ostatních charit

Chrudimská akce Ukliďme Česko proběhla skvěle - budeme opakovat!

Sobotní akce Ukliďme Česko, do které se v letošním ročníku zapojilo i Dobrovolnické centrum Farní charity Chrudim, proběhla na jedničku! Zúčastnilo se jí celkem 21 jednorázových dobrovolníků, které tvořili jak rodiny s dětmi, dospívající mládež, dospělí, tak senioři!

Sesbírali jsme okolo 50 kilogramů odpadků, z toho 20 kilo vytříděného plastu! Akce začala ve 13:00 u sídla chrudimské charity a skončila v 18:00 u náhonu za plovárnou. Celou dobu nám krásně svítilo sluníčko a byla i zábava! Všem zúčastněným patří VELKÝ DÍK a hluboká poklona za to, že nejsou lhostejní k tomu, jak vypadá prostředí, ve kterém žijeme! Pro úspěch celé akci, ji plánujeme opakovat! Jak to celé proběhlo?

Ve 13:00 byl oficiální sraz. Do půl druhé jsme čekali na opozdilce, zapisovali účastníky, informovali je o možných rizicích a opatřeních proti nim, domlouvali si trasu úklidu a rozdávali si pytle a ochranné rukavice. Na akci přišli jak naši registrovaní dobrovolníci (8), tak lidé z řad široké veřejnosti (13), kteří se o této akci dozvěděli skrze novinové články našeho centra (v Chrudimském Zpravodaji, či Chrudimském Deníku), prezentace na středních školách, článku na našich webových stránkách, či díky velice kvalitní obecné propagaci v televizi, rádiích a internetu ze strany národních organizátorů akce.

O půl druhé jsme se průvodem prošli k první velké zastávce, kterou byl prostor okolo chrudimských hypermarketů Albert a Kaufland. Již po cestě jsme nacházeli (a ihned uklízeli) nemalé množství odpadků podél cest, ve křoví,  a zvláště v různých rozích u plotů atd. To ale nebylo nic proti tomu, co jsme našli okolo Alberta a Kauflandu! V odlehlých místech mimo parkoviště (které bylo téměř jako jediné čisté...) bylo v různé hustotě ohromné množství odpadků. Ať už volně pohozených a rozfoukaných větrem, tak viditelně cíleně odložených ve velkém množství ve křoví. Odpadky jsme sbírali do 120 litrových pytlů, které jsme plné nechávali na místech viditelně označených informační cedulí, která odkazoval na akci Ukliďme Česko! Třídili jsme směsný odpad a plasty.

U Hypernovy jsme nasbírali 5 pytlů směsného dopadu a 4 pytle plné plastů. U Kauflandu jsme pak nasbírali dalších 5 pytlů směsného odpadu a 5 pytlů plastů. Celé nám to trvalo cca 2,5 hodiny. Poté jsme šli k nemocnici. I po cestě sem jsme nacházeli tu a tam odpadky ve křoví a podél cesty. Naším cílem byl kopec mezi nemocnicí a plovárnou, podél zkratky k náhonu za plovárnou. Celý tento svah, od silnice nahoře až po parkoviště dole, byl doslova posetý velkým množstvím odpadků, které tu museli být  (podle toho jak byli "zarostlé" do hlíny) i několik let! Zde jsme nasbírali 5 plných pytlů směsného a 5 pytlů plastového odpadu. O kousek dál jsme vyčistili náhon okolo mostku za hokejbalovým hřištěm. Z vody a okolí jsme vytáhli 2 plné pytle směsi a 2 pytle plastu. Na parkovišti mezi těmito dvěma místy jsme našli i 4 staré pneumatiky, různé součástky z automobilů, a použité hygienické potřeby.

Odpad byl povětšinou všude stejný. Velké množství nejrůznějších papírků a obalu od jídla, pití, cigaret, prostě toho co lidé obvykle nejčastěji používají. Nechybělo samozřejmě také velké množství nejrůznějších plastových i skleněných lahví, plechovek, igelitů a nejrůznějších plastových obalů... Z čeho jsem byl nemile překvapen, byly použité pleny, vložky, výkaly umě přikryté papírovým ubrouskem, ale také nelevně vypadající hodinky, dobře vypadající boty, nebo třeba i součástky z automobilů i různé chemikálie v lahvičkách atd. 

Člověk se při tomto úklidu neubránil myšlenkám na to, co jsme to za lidi, když okolo sebe děláme takovýto nepořádek!? Jak  je možné, že tyto volně se povalující odpadky, které můžeme vidět téměř všude po Chrudimi? Škoda, že takovýchto úklidových akcí není víc. Při těchto myšlenkách však snad neskončí. Jsme moc rádi, že bylo o tuto akci takový zájem ze strany široké veřejnosti a plánujeme tuto úklidovou akci opakovat vícekrát do roka! Sledujte tedy naše webové stránky, Chrudimský Zpravodaj a Chrudimský Deník. Včas zde naleznete upozornění na další takovouto akci u nás v Chrudimi. Věříme, že se připojí více lidí.

Informace o celorepublikovém výsledku akce najdete na www.uklidmecesko.cz