Oslavy 20. výročí založení Farní charity Chrudim
21. září 2012 Z ostatních charit

Oslavy 20. výročí založení Farní charity Chrudim

V tomto roce si připomínáme  20. výročí založení Farní charity v Chrudimi. Hlavní oslavy připadly na neděli 16. září 2012.

Slavnostní den začal děkovnou bohoslužbou v arciděkanském kostele nanebevzetí Panny Marie, kterou celebroval  pomocný biskup královehradecký  Mons. Josef Kajnek.

Našimi vzácnými hosty byli  starosta města Chrudim pan Mgr. Petr Řezníček a ředitel Diecézní charity Hradec Králové RNDr. Jiří Stejskal  a všichni současní i bývalí pracovníci charity Chrudim.     

Ve své promluvě Mons. Kajnek  připomněl  tradiční úlohu církve při pomáhání všem potřebným, a to na základě lásky k bližnímu.  Zajímaným způsobem zmínil  postavy  některých světců,  kteří  naplňovali myšlenku pomoci a milosrdenství,  a kteří by pro naši práci měli být stálou inspirací.

Pracovnice charity v obětním průvodu přinesli k oltáři dvacet nádherných rudých růží,  jako  vyjádření díků  za celé období trvání charity.

Na závěr mše svaté  poděkovala  ředitelka Farní charity Chrudim, paní Dana Zelená minulým i současným pracovníkům charity  za jejich obětavou práci a jako výraz díků jim  předala  nádhernou kytici a drobný dárek.

Po závěrečném požehnání pana biskupa a  chvalozpěvu  se pracovníci charity a jejich hosté sešli ve  farním  sále,  kde ředitel diecézní charity  pronesl  slavnostní přípitek  a starosta města ve své projevu ocenil práci charity, která je významná  pro město i region.  Následně jsme  shlédli  krátkou prezentaci, která  mapovala   dvacetiletou  historii charity Chrudim.  

Po krátkém občerstvení  jsme pokračovali  v programu návštěvou Muzea barokních  soch. Zde nás provedl  chrudimskou historií  sochařského řemesla ředitel  Chrudimské besedy pan Kadeřávek.   

Slavnostní pocit v nás přetrvává dodnes, prožili jsme krásné společenství , radost ze vzájemného setkání.  To vše nám bude posilou do naší další práce, do dalších dnů.