DOBROVOLNICKÉ ČINNOSTI

A) DLOUHODOBÉ DOBROVOLNICKÉ ČINNOSTI

images

1) Jednoduché návštěvy u seniorů žijících v nejrůznějších institucích,

kteří jsou často osamocení, mají zdravotní problémy, z nejrůznějších důvodů mají té společnosti málo, ale i přesto nejsou mrzutí a mají o ni stále zájem. Naši dobrovolníci proto za nimi chodí na jednoduché návštěvy, kde si povídají, hrají společenské hry nebo (a to je vůbec nejlepší) je berou ven, na sluníčko, na čerstvý vzduch, na procházky.

Praxe ukázala, že tyto zcela jednoduché aktivity pomáhají výrazným způsobem zlepšovat jak psychický, tak i fyzický stav každého seniora! Mimo radosti to seniorům pomáhá udržovat kondici a dokonce působí preventivně vůči stařeckým demencím! Senioři mají o takovéto aktivity přirozeně velký zájem a každému se za ně odvděčují svým úsměvem, který je s přibývajícím věkem stále více a více vzácnější a o to cennější.

Dobrovolníky posíláme pouze k těm seniorům, kteří o to mají zájem! Každý si může vybrat, za kým, kdy a jak bude na návštěvy chodit.

NABÍZENÉ ORGANIZACE, kam se dá takto chodit pomáhat:

• V léčebně dlouhodobě nemocných (LDN) - Chrudimská nemocnice

• V Domově pro seniory - Lůžkové a sociální centrum o.p.s. Chrudim

• V Domovech s pečovatelskou službou - Centrum sociálních služeb a pomoci Chrudim

• V Senior Residenci Chrudim, Senior holding

www.srchrudim.cz

• V Domově pro seniory U bažantnice, Heřmanův Městec

• V domácnostech rodin klientů
  • V Domově sociálních služeb Slatiňany – DSS Vaňkova 648, Chrudim

Další alternativou pomoci těmto klientům jsou návštěvy v Domově pro osoby se zdravotním postižením. Návštěvy probíhají v příjemném domácím prostředí, ve společné domácnosti klientů. Dobrovolníci mohou pomáhat s různými aktivizačními činnostmi a to jak přímo v „domečku“, na přilehlé zahradě, tak i jako doprovod na nejrůznější kulturní, sportovní a jiné akce. Jistě zde přivítají dobrovolníky, kteří si rádi povídají, kreslí, mají rádi hudbu – zkrátka, každý může přijít s tím, co umí nejlépe a co ho baví, hlavně s dobrou náladou, která se zde násobí.  Aktivity jsou vždy schváleny a podpořeny odborným personálem zařízení.

www.dss.cz

images (1)

2) Výpomoc při vzdělávacích kurzech a aktivitách pro lidi s fyzickým či mentálním handicapem,

kteří se zde učí jak si najít práci a požádat o ni, nebo jak si najít a zajisti vlastní bydlení a další a další potřebné znalosti a dovednosti. Konkrétně se zde např. učí pracovat na počítači, jak napsat životopis, motivační dopis, ale také jak si uvařit, jak si uklidit, jak vyvenčit psa, …

Pro obyčejného člověka možná banální věci. Pro člověka s handicapem mnohdy velmi tvrdý oříšek! Tak jako samotné učení, které by ji dělalo velké obtíže, kdyby se měli učit sami! Proto jim naši dobrovolníci pomáhají zvládat jejich úkoly ve vzdělávacích kurzech. Jednoduchým způsobem tak asistují handicapovaným (fyzicky či mentálně) klientům. Vše probíhá za účasti a pod vedením profesionálního a plně kvalifikovaného pracovníka, který má také na starosti přípravu a zajištění vybavení. Dobrovolník jednoduše přijde a dělá pouze to, co se mu řekne.

NABÍZENÉ ORGANIZACE, kam se dá takto chodit pomáhat:

• V sociální pracovní agentuře – Rytmus Východní Čechy o.p.s., Chrudim

• V chráněné pracovní dílně – MOMO Chrudim o.p.s.

3) Výpomoc s aktivizačními činnostmi v předškolním klubu Amálka – Amalthea, z.s., Městský park 274, Chrudim

Dobrovolníci pomáhají odbornému personálu při práci s dětmi ve věku 3-6 let. K aktivitám klubu patří i celodenní výlety, kde se dobrovolníci podílejí na realizaci programu a zajištění bezpečí dětí.

! Dopolední ! předškolní klub je provozován po-pá od 8:00 do 12:00.

www.amalthea.cz

4)

Dobrovolníci docházejí do domácností osob s handicapem, seniorů i těch, kterým citelně chybí společnost jiných lidí. Přítomnost dobrovolníků nenahrazuje odbornou pomoc, jejím cílem je zprostředkovat kontakt s vnějším světem těm, kteří to již pro své zdravotní či jiné problémy sami nezvládají a mimo svůj domov se dostanou minimálně. Dobrovolníci přinášejí alespoň trochu povzbuzení i pro ty, kteří se o své blízké starají 24 hodin denně.

5) Výpomoc při volnočasových aktivitách s dětmi v Montessori - alternativní základní a mateřské škole

B) JEDNORÁZOVÉ DOBROVOLNICKÉ AKTIVITY

POMOC PŘI JEDNORÁZOVÝCH AKCÍCH, které pořádá nebo na kterých spolupracuje Farní charita Chrudim

• Tříkrálová sbírka - leden
  • Reprezentační ples neziskového sektoru "Chrudimské Benátky" - únor
  • Ukliďme Česko. Ukliďme svět - duben
  • Čtení Máje - květen
  • Den Dobrovolnictví - červen
  • Pohádkový les ve Smrčku - červenec
  • Charitativní běh ve prospěch Vojenského fondu solidarity - srpen
  • Národní potravinová sbírka - listopad

102_tri_kralove_2016

Přihlásit se lze na e-mailu nebo na Facebooku.

Kontakt:

Bc. Miroslava Šakarová – koordinátorka dobrovolníků,