Charita zaslala finanční pomoc pro oběti hurikánu na Haiti

Hurikán zdevastoval úrodu (foto: Marie Arago/Catholic Relief Services).

Charita ČR věnuje částku 300 000 Kč na pomoc obětem hurikánu Matthew, který nejvíce zasáhl ostrovní stát Haiti. „Částka je určena na podporu škol a nákup humanitární pomoci,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Uprchlíkům ve Slovinsku poskytuje lékařskou péči Charita Maďarsko

Lékaři z Charity Maďarsko sešívají chlapcovu ruku (Bahrang Mostaag, dobrovolník Charity Maďarsko, při práci (foto: Meabh Smith/Trocaire/Caritas).

Je chladný, špinavý den ve slovinském městě Dobova. Padá hustý déšť, šedivé nebe se mračí a všechno zahaluje mlha — tak popisuje Meabh Smith své dojmy z času stráveného v uprchlickém táboře na východě Slovinska.

Charita spustila registrační databázi nabízené pomoci pro migranty

Uprchlíci z válkou zmítaných zemí míří do Evropy, přicházejí vyčerpaní a doslova s holýma rukama. Mnohým z našich spoluobčanů není jejich osud lhostejný a rádi by ke zlepšení neradostného údělu migrantů něčím přispěli. Charita ČR připravila z popudu České biskupské konference elektronickou databázi, kde mohou lidé nabízet svoji pomoc ve formě ubytování, materiální či dobrovolné výpomoci.

Potravinová pomoc Charity dorazila k uprchlíkům na hranici Řecka a Makedonie

Idomeni na severu Řecka, urpchlíci a migranti dostávají na řecko-makedonské hranici potravinovou pomoc (Matthieu Alexandre/CI)

„Je to zkušenost, na kterou nikdo z nás nezapomene,“ tvrdí Eveline Manola, sociální pracovnice z Charity Řecko, která se v sobotu spolu s dobrovolníky podílela na rozdávání potravin na řecko-makedonské hranici. „Přijeli jsme v 7 ráno do Idomeni, na hraniční bod. Lidé ještě spali, někteří ve stanech, jiní ve spacácích a ještě jiní jen pod širým nebem. To místo vypadalo strašně, plné odpadků."

„Súdánec? Ne, Libyjec," říká Amjaad z tábora v Calais

Amjaad, známý jako „Stavitel" dává společně s dalšími migranty dohromady základní konstrukci společenské místnosti v táboře Džungle 2 (Elodie Perriot/Secours Catholique)

Mezi dvěma tisíci obyvateli „Džunle 2“, tábora nedaleko severofrancouzského přístavního města Calais, je mnoho národností. Súdánci, Afghánci, Syřané či Eritrejci: všechny spojuje společná historie, zážitky z konfliktů a chudoby, které je vyhnaly z domova až na sever Francie.

Jihovýchodní Evropa sleduje rostoucí počet uprchlíků

Srbsko registruje přes 4 000 nezletilých uprchlíků či migrantů bez doprovodu dospělých. Foto: Cahrita Srbsko

Konflikty, chudoba a pronásledování na Blízkém Východě, v Asii i Africe zavinily v roce 2015 výrazný nárůst počtu uprchlíků a ekonomických migrantů směřujících do Evropské unie přes Turecko, Řecko, Makedonii a Srbsko. Příběh jedné z prchajících dívek, Liny, se velmi podobá mnoha jiným.

Charita vítá gesto české vlády přijmout uprchlíky

Charita ČR vítá vstřícné gesto české vlády, kterým se vyjádřila pro přijetí několika set uprchlíků ze zemí rozvrácených válkou.

Vyslanci Charity jednají v Kyjevě o další pomoci

P. Rostislav Strojvus, zástupce Charity ČR, a jeho slovenský protějšek Josef Kákoš ze Slovenské katolické charity od 25. 2. jednají v Kyjevě s představiteli katolické církve a místní Charity o dalších naléhavých potřebách pomoci. Ta bude následovat po současné prvotní vlně „okamžité pomoci“.

Charita pro Filipíny

Credits: REUTERS/Zander Casas courtsey of AlertNet

Tajfun Haiyan zasáhl střední část Filipín a zanechal za sebou ničivou zkázu. Charita ČR se spolu s ostatními národními Charitami zapojí do pomoci. Ze svého krizového fondu uvolnila 250 000 Kč a vyhlásila finanční sbírku a dárcovskou SMS. Více...

Odhalte s námi tajemství Arménie

Přijďte s námi odhalit tajemství Arménie, která se vám představí ve třetím díle cyklu Etnokultura v pátek 26. 4. od 18 hod. v hradeckém Adalbertinu (Třída ČSA 300). Multikulturní akci pořádá Integrační centrum pro cizince Hradec Králové.